Nem tudok elszakadni ettől a mézespogácsától, nemcsak finom, de sokáig friss marad, ha marad belőle.
Hozzávalók:
125g méz
125g vaj
3 tojás
1 citrom
250g porcukor
250g finomliszt
250g rozsliszt
1 kk. szódabikarbóna
2 ek mézeskalácsfűszer
A kenéshez, díszítéshez 1 kk tejszín, 1 tojás, dió. mogyoró, mandula, ki mit szeret
Összemelegítjük a mézet a vajjal, hűlni hagyjuk. Kikeverjük a tojásokat a porcukorral és 2 evőkanál citromlével, hozzáadjuk a mézes keveréket. Összekeverjük a liszteket a szódabikarbónával a mézeskalácsfűszerrel a citrom reszelt héjával. Apránként a mézes-tojásos keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk, fopackkal letakarjuk, betesszük a hűtőbe pár órára, esetleg egy éjszakára. Amikor kivettük kicsit átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, kicsit megsodorjuk és további 10 részre vágjuk a rudakat. Gombócokat csinálunk amiket kicsit ellapítunk,sütőpapíros tepsire ültetjük, megkenjük felvert tojással amibe pici tejszínt is tettünk, dióval, mogyoróval díszítjük. 180-190 fokos sütőben kb 10-12 perc alatt kisütjük.