Nagyon izgatott ez a kenyér Boldog Brios-sal kezdődőtt, utána megtaláltam Irénnél is. Mindkettő csodálatosan néz ki! Neki gyűrkőztem én is.
Hozzávalók:
20 dkg. chef kovász
30 dkg BL80-as liszt
Nekem bő 2 dl víz
1 tk. só
A 8-10 órája megetetett kovászt 1 dl vízzel elkevertem kb. 15 percig állni hagytam beleöntöttem a gépbe, hozzászitáltam a lisztet és a vizet. Mikor a gép jól összekeverte pihentettem 15 percig végül hozzáadtam a sót is. A gépi dagasztás után még kézzel is jól átmozgattam, 10 percet pihentettem, átmozgattam, műa. tálba tettem amit lezártam. 3-szor hajtogattam kb. óránként, fontos, hogy a kovász megmozdítsa a tésztát, bubik legyenek! Inkább várjunk kicsit a hajtogatással. A hajtogatást enyhén lisztezett deszkán végezzük. A 3. hajtogatás után kb. 1 óra múlva formázzuk meg a cipót és tegyük lisztezett szakajtóba. Ez egy viszonylag lágy tészta úgyhogy alaposan lisztezzük ki a szakajtót! Lisztezzük meg a szakajtóban is majd fóliával takarjuk be, kelesszük duplájára. Borítsuk a sütőlemezre, lapátra, tetszőlegesen, de tempósan vágjuk be, mert gyorsan terül. 230 fokos gőzös sütőben süssük 40-50 percig, 10-15 perc múlva vegyük vissza a hőt 200 fokra, ha nagyon pirul tegyünk rá sütőpapírt. Én az utolsó 10 percre már kivettem a gőzös edényt. Várjuk meg, hogy teljesen kihűljön és csak akkor vágjuk meg. Sajnos én kicsit előbb vágtam meg, mert izgultam a só miatt, nem emlékeztem, hogy beletettem-e. Megkóstoltam és igen! Nagyon finom kenyér lett! Jó étvágyat hozzá.